Thirteen reasons why - Jay Asher
 
Clay kommer hem en eftermiddag från skolan och hittar ett packet liggande framför ytterdörren märkt med hans namn och adress. Nyfiket går han in och öppnar upp packetet och hittar sju kassetband numrerade från 1 till 13. Clay tittar fundersamt på kassetbanden och undrar vem det kan vara som fortfarande använder sig av kassetband nu för tiden. Han går ut till garaget där en gammal kassetspelar ligger och dammar. När han trycker på play börjar hjärtat slå snabbt och Clay håller andan, det är Hannah Bakers röst som talar till honom. Hannah som två veckor innan begick självmord, Hannah som han en gång gillat. 
 
Vi följer Clay Jensen genom hela natten då han lyssnar på vad Hannah har att säga genom kassetbanden. För varje kassetband finns det en anledning till varför hon begick självmord, sammanlagt 13 anledningar och varje anledning är en person. Clay är en av dem och vi får höra på Hannahs version av hela händelsen och om varje anledning. Som en skattkarta vandrar Clay runt staden med hjälp av Hannahs röst, han ser varje plats som markerar en anledning och historien bakom dem. Snart kommer han till sin tur på listan.
 
 
Kan säga att boken har en läskig skall om sig och det är som att lyssna på en spökhistoria. Man vet inte vad det är som kommer att hända och det hela blir mer hemskt när man vet att alla anledningar som Hannah guidar oss genom är ett av anledningarna hon tog livet av sig. Det är mycket man hoppas på att saker inte borde eller ska hända. Vi ser vilken stor påverkan omgivningen har och hur viktigt det är att hjälpa en person som visar någon form av depression eller liknande. Hannah må se stark ut på utsidan men genom kassetbanden ser vi den sårbara sidan av henne. 
 
Det är en otrolig stark budskap som borde tas på allvar i samhället. Det är viktigt att ta hand om varandra och inte anta att alla är lika stark som en själv eller som en sten. Alla har känslor och ibland kan de vara starkare än evigheten. 
 
 
En lättläst bok som även har en blogg där man kan få lyssna på vissa snuttar ur kassetbanden. Gå in på hannahsreasons.blogspot.com så hittar man dem. 
 
 
Boken får: ♥♥♥♥
 
13, asher, bully, clay, clues, death, hannah, jay, love, reasons, silver, suicide,

Kommentera

Publiceras ej