Sarah Dessen är författare till flertal framgångsrika titlar som The moon and more, Lock and key, Just listen, What happened to goodbye? och många fler!
 
 Mycket mer än så (Along for a ride) - Sarah Dessen
 
Auden är den perfekta dottern som inte gjort ett gnytta ljud ifrån sig. Hon har toppen betyg, är akademisk, lugn och ansvarsfull. Enda sedan föräldrarnas skilsmässa har Auden inte kunnat sova en hel natt. Nu när sommaren skrider in efter gymnasiet tar Auden upp erbjudandet att få bo hos fadern och hans nyblivne och gravida fru på deras strandhus. Auden känner sig instängd och för simpel, hon har inte levt samma ungdomliv som sina jämnåriga. Att sin egen mor är en hög akademisk kvinna har gjort att Auden hamnat under sin mors tyglar.
 
När Auden kommer till strandhuset tar det inte länge förrän Auden blir påmind om samma situation flera år tillbaka. Den nyfödde systern har dragit fram gamla sår som ännu inte är läkta och börjar skapa nya. Auden ger sig iväg från huset på nätterna för att rymma från barnskriken. Ute på parken hittar hon Eli som inte heller kan sova om nätterna. Han har också bagage som fortfarande blöder och vrider. 
 
 
Sarah Dessens böcker känner jag är väldigt bra böcker att läsa som övergångar. Från att gå från tonårsfantasy, supernatural sciencefiction till mer "vuxna" budskapsböcker. Även här ser vi hur viktigt det är att stå upp för sig själv och verkligen berätta vad man tycker om negativa saker som påverkar en. Vi kan inte komma undan smärtan om vi förnekar eller låter det gå över. Vi måste lösa problemet och inte enbart situationen. 
 
Auden är en stark person som inte en endaste gång får ett utfall. Trots all gräl och fördomar som kastas mot  ansiktet, det inte lång tid innan hon inser att det hela inte kan fortsätta om hon inte gör något åt det. Hennes föräldrars ständiga gräl om nätterna lämnade djupa spår i Auden. När det hela lugnat ned sig kom de genast tillbaka när Auden valt att testa på något nytt och spendera sommaren någon annanstans än hemma med moderns akademiska sammanhållningar. En ny miljö och en ny chans att ta tag i problemet. Att inte låta andra genomgå samma sak som Auden och hennes storebror fick göra. Det är mycket Auden inser den sommaren tack vare ny umgänge, annorlunda från dem hon brukar socialisera sig med, om alls förut, för att få ett nytt tankesätt. Hon började tänka på sig själv och inte vad andra vill att hon ska göra eller vara. 
 
Boken cirkulerar även runt Eli som själv bär på sorg. Med hjälp av Eli lär han henne att leva igen och att njuta av sitt liv. Tillsammans genom natten tarde igen alla de år av ungdomsliv Auden missat. För Eli själv inser han själv att han inte kan förbli sorgsen, att han måste fortsätta leva sitt liv som förut.
 
Jag kan personligen relatera till Auden. Hon är som en spegelbild av mig själv. Mycket av de problem som uppstod när Audens föräldrar grälade och till slut skiljde sig, löste sig när Auden äntligen fick vara ett barn. Det handlar om att man kan påverka sin livssituation. Det är inte försent att göra något åt det och muppa över de val man gjort när man var yngre. 
 
Boken lästes på svenska och ligger på omkring 413 sidor i hardcover version.
 
Boken får: ♥♥♥♥♥
 
Auden, Eli, akademisk, barn, beteende, dessen, familj, framtid, förändring, kärlek, sarah, sommar, sömnlösa, vänner,

Kommentera

Publiceras ej