Heather Dixon som skrivit den förtrollande och sagoinspirerade boken Entwined. 
 
 
Entwined - Heather Dixon
 
Azalea är den äldsta av 12 systrar i en magisk sagovärld där princessorna lever för traditionen att dansa. Allt är byggt på dans, festiviteter och parning. En afton drabbas Azalea och hennes familj för förtvivlan. Drottningen dör och lämnar hela familjen i stor sorg. Enligt traditioner och normer måste en sörjande familj bära svart i ett år. Hela slottet kläds i svart, tjocka gardiner dras för alla fönster, princessornas färglada klänningar färgas svart och dans är helt förbjudet. Men Azalea kan inte låta sina systrar bli demprimerade av reglerna. I hemlighet bakom kungens rygg hittar Azalea en magisk portabel genom flickornas sovrumskabin. Portabeln leder till en magisk skog med vackra blommor, mjuk gräs och upptill syns ett stort slott. Princessorna kan inte låta bli att dansa sig fria i den stora ängen på natten och återvända innan morgon kryper fram.
 
Den magiska världen är inte utan ägare. Keeper, välkomnar princessorna till hans äng och låter dem dansa men han gör inte det utan att få något tillbaka. Snart inser Azalea att hon och hennes systrar är mycket mer fast i Keepers spindelnät än vad hon anat. Hur ska hon och systrarna komma loss utan att berätta för kungen om den magiska portabeln och deras hemlighet?
 
 
Azalea är en fantastisk karaktär som inte tycks ha några brister. Hon förstår reglerna men kan inte vika för dem när hon har 11 systrar att ta hand om efter moderns död. Kungen lider av sin egen sorg och håller sig undan vilket får Azalea att ifrågasätte hans roll som far. Hon trotsar inte honom förän hon själv inte klarar ansvaret över systrarna. Kungen ser jag, trots hans beteende, inte som en ansvarlös far. Inte alls, han älskar sina döttrar jätte mycket men drottningens död tog rätt hårt på honom och det tar ett tag innan han inser att princessorna också sörjer lika mycket men att dem är hans drivkraft ur sorgen. 
 
Kreeper, en oemotståndlig karaktär till början men utvecklas till en mycket mörk och skarp varelse som lyckas lindra runt både oss läsare och Azalea och hennes systrar runt hans lillfinger. En riktig mastermind som presenterar historien bakom många traditioner som Azalea facineras av. En riktig stilren men läskig karl.
 
Men en häpnandsväckande och magisk framsida på boken och en fantasitk byggd historia. Den har en väldigt fairytale klang i sig och är till grunden baserad på Bröderna Grimms historia om De tolv dansande princessorna.
Jag är definitivt inte van med att läsa så pass fairytale baserade historier vilket gjorde att jag fann mig skumläsa rätt mycket genom boken. Det fanns stunder som fångade min uppmärksamhet men bortom det var det rent platt och entoningt för min smak. Bortsett från de häftiga faktorerna så har Heather Dixon valt att namnge princessorna efter alfabetet. 
 
Azalea Kathryn Wentworth
Bramble Wentworth
Clover Wentworth
Delphinium Wentworth
Evening Primrose Wentworth
Flora Wentworth
Goldenrod Wentworth
Hollyhock Wentworth
Ivy Wentworth
Jessamine Wentworth
Lily Wentworth
 
Boken får : ♥♥♥
 
azalea, dans, dixon, engelska, fairytale, heather, prinsessor, skog,

Kommentera

Publiceras ej