Ytterligare en Nicholas Sparks bok som blivit omgjord till en film med Channing Tantum och Amanda Seyfried i huvudrollerna.
 
Dear John - Nicholas Sparks
 
John var en bråkstake som liten och växte upp med en ensamstående pappa som älskar att samla på mynt. När John blivit gammal nog varvar han in och tjänstgör i militären. Han skickas ut till Afghanistan med sin grupp och får en tid senare semester i två veckor då han passar på att besöka sin pappa.
 
John har aldrig sett någon riktning med sitt liv. Hans pappa har alltid varit den typen som inte umgås med andra människor, drar sig alltid tillbaka och måste ha allt i ordning och rent. Det är inte förrän John en dag under sin semester som han träffar Savannah ute på stranden. De känner genast en attraktion mellan dem men trots de otroliga två veckorna John har som semester väljer de att satsa på ett distansförhållande. 
 
Savannah oroar sig mycket för Johns säkerhet när han är ute i krig. De skriver så ofta de kan till varandra och John river ivrigt upp Savannahs brev för att sluka hennes ord när breven når honom. Fram tills nästa semester period har saker och ting inte förändrats mycket men med Savannah i Johns värld börjar saker och ting komma i fokus, saker som John alltid trott varit normalt. John måste konfrontera det han trott varit normal samtidigt som ett landsattack tvingar John att förlänga sin tjänstgöring, något som påverkar relationen till Savannah.
 
 
Nicholas Sparks gör det igen men man måste erkänna att hans romaner är rätt så förutsägbara. Ändå är de så himla bra! Även om alla hans böcker har en klar liknelse mellan varanda så kan man inte hjälpa att känna sig djupt berörd, känslorna bara väller över en när man läser hans böcker. Det är som en magisk hand.
 
Sparks karaktärer är alltid densamma, även här är det någon som har något med militären att göra, någon har någon form av livshotande sjukdom, någon dör och någon måste inse att hen inte kan leva utan andra hen... Det låter trist när man står där och ska välja sin första Sparks roman och får höra att alla i stort sätt är likadana men samtidigt inte och är bestsellers.
 
Det är intressant hur Sparks lyfter fram hur saker som man växer upp med kan verka så "normalt". Det är inte förrän man ser det genom andras ögon eller ser det genom andra perspektiv. Däremot är jag rätt så nyfiken över hur John aldrig ifrågasatte hans pappas beteende. John tyckte att hans pappa var lite annorlunda men han gick i skolan och träffade andra. Johns relation till Savannah fick John att inse att något inte var normalt med honom. Savannah öppnar även upp Johns vägar och visar honom att det är han som bestämmer hur han ska leva och vad han ska göra om han vill sträva efter något. 
 
Sparks karaktärer må vara lika men de är där för att förmedla ett budskap. Det är budskapet som är huvudpunkten i hans böcker och jag tror att det är det som gör Sparks böcker till bestsellers. Jag var inte värst jätte förtjust i avslutet på filmen men slutet på boken var lite värre fast otroligt passande. Ett frustrerande avslut var det! Att man aldrig får det man vill ha som slut, fast det skulle då inte gå.
 
 
Boken får: ♥♥♥♥
 
 
choices, dear, disease, distance, john, letters, love, military, movie, nicholas, relationship, savannah, sparks, syndrome,

Kommentera

Publiceras ej