Me before you - Jojo Moyes
 

Lou är en kvinna i medel 20 års åldern och är nöjd med sitt nuvarande liv. Hon jobbar glatt på ett café inte långt från sina föräldrars hem där även hon och hennes syster och systerson bor. En dag meddelar hennes käre chef att han ska sälja cafét och Lou tvingas söka sig till arbetsförmedlingen för att desperat hitta ett jobb som kan hjälpa henne att försörja sin familj. Lous syster bestämmer sig för att återvända till universitet och fadern förlorar också sitt långtidsarbete. Det tvingar Lou till att ta det jobb som finns kvar; vilket är en position som en personlig assistent. Lou tvekar men situationen tvingar henne att försöka.
 
På intervjun träffar Lou Mrs. Treynor som stelt och känslokallt intervjuar henne för positionen. Mrs. Treynor berättar att hennes son Will har varit med om en olycka långt innan och behöver 24 timmars uppvakning eftersom han är för det mesta förlamad i nästan hela kroppen. Tjänsten kommer att vara i 6 månader och lönen är högre än vad Lou förväntat sig. 
 
Will har tidigare varit en äventyrsperson som föredrar att resa och slänga sig ut på aktiviteter än att sitta stilla. Efter sin motorcykelolycka har skadorna tvingat Will att lämna det liv han älskar. Sitt företag och äventyr ställs på hylland och entoniga dagar drar Will till vansinne. När Lou börjar som hans personliga assistent börjar Will mjukna till, hennes effekt på honom öppnar upp dörrar för Lou som hon aldrig tidigare vågat öppna. 
 
Lou kämpar med att göra Wills dagar mer färgrika men Wills beteende och attityd får Lou att vilja sluta och ge upp. Efter uppmuntringar från Mrs. Treynor och familjen gör Lou flera försök. Will Börjar sakta vänja sig med Lou och paret börjar mjukna upp mot varandra. En dag när Mrs. Treynor berättar varför anställningen varar endast 6 månader vill Lou desperat dra sig undan och sluta igen. Wills vilja krossar Lous hjärta och etniska bild vilket sätter Lou återigen i en dilemma som kan leda till tragiska konsekvenser. 
 
 

En av de bästa böckerna jag läst hittils och den år verkligen värd att plocka upp! Den är inte under YA kategorin utan mer åt vuxen sidan, det hindrar inte en från att läsa den, vilket man borde göra! Historien har en otroligt bra uppbyggnad och progressionen är magnifik. Storyn har gott om händelser då man änglsigt vill undivka men sanningen svider och så är det i verkliga livet för handikappade och förlamade personer i samhället. Det fick mig att verkligen uppskatta min friska kropp! 
 
Boken tar även upp den etniska frågan om livet. Jag vill inte avslöja vilken etnisk fråga det handlar om eftersom det är avslöjande och åsikter kring den frågan är relativt personligt och kan vara känsligt att diskutera om. 
 
Karaktärerna är genialiskt unika och passar väldigt bra ihop med sina unika personligheter. De är även väldigt realistiska, som det mesta i boken, men huvudkaraktären Lous klädstil har jag lite emot. Hon är nästan 30 år och ändå klär hon sig så... färglatt och mönstrat. Det är absolut inget fel med det men min perception av en 30 årig ser verkligen inte ut så som hon målas upp. Hennes personlighet är det ingen som helst fel på däremot.
 
Will verkar vara en typisk man som älskar hiking, bungejump, båtar, motorcykel och allt annat som inte är släkt med lat-aktiviteter. Han driver ett förmögen företag som han måste lämna efter olyckan och tvingas flytta till landsbyn för att man enklare ska kunna ta hand om honom utan en massa stadshinder. Det irriterande är i stort sett att han har varit så framgångsrik och varför måste de mest framgångsrika få det mest tragiska slutet? Bitter citron....
 
Ett av bokens huvudsakliga budskap älskade jag! Man kan tro att Lou kommer vara vändpunkten för Will, vara den som öppnar upp dörrarna till ett levbart liv igen men det visar sig vara tvärtom! Så fint, tårar. Det var verkligen intressant att se hur listig Will var, så listig att en som läsare inte inser det förrän slutet. Oh Will, why you so smart?
 
 
Boken får: ♥♥♥♥♥
 
 
 
 
accident, adventure, assistent, cafe, ethics, family, hardship, jojo, life, lou, morals, moyes, personal, quadriplegic, treynor, will,

Kommentera

Publiceras ej