Pride and Prejudice - Jane Austen
 
Elizabeth Bennet bor i en herrgård tillsammans med sina 4 systrar och föräldrar i den engelska landsbyggden. Elizabeth spenderar det stillsamma livsstilen men långa dagar av läsning, långa promenader och brevskrivande. Hennes mor Mrs. Bennet har andra planer, som att försöka gifta bort sina fem döttrar till förmögna män och om hon har turen vid sin sida till adliga familjer. 
 
När Mr. Bingely, ett av landets mest attraktiva ungkarl, kommer till byn putsar Mrs. Bennet sina skor och hoppas på att lyckas få Mr. Bingely bli intresserad i någon av hennes döttrar. Ögonen faller på den äldsta dottern Jane Bennet, dottern med skönhet. Elizabeth blir glad för sin systerns skull men kan inte undvika att undra över Mr. Bingleys bästa vän Mr. Darcey. En mystisk och förmögen ung man med kalla och tysta ögon. Efter att ha blivit nobbad av Mr. Darceys osociala bemötande börjar Elizabeth hata Mr. Darcey, göra narr av hans fördomar om mindre förmögen folk men för varje möte de träffas kan inte Elizabeth hjälpa från att falla för honom och hans inre sårbarhet. Snart inser Elizabeth att hon själv har byggt sina åsikter om Mr. Darcey på hennes fördomar om förmögna män.
 
 

Lästen boken för första gången första året på gymnasiet, däremot såg jag boken någon gång på högstadiet men läste den aldrig då. På gymnasiet drev jag igenom boken som skulle läsas på engelska, en riktig utmaning där för inga lätta ord anvädes på den tiden! Det roliga var ändå att träna på min urusla brittiska accent. Jag har däremot glömt all innehåll så det är inte så bra. Tur att man har den hemma ifall suget kommer igen.
 
En fantastiskt skriven bok som tar upp personliga och samhälls fördomar. Jag insåg inte det förrän jag diskuterade bokens mening och budskap med en anna lärare. Det måste ha varit tufft på den tiden, kvinnorna kunde bara livnära sig på maken som i detta fall måste ha någon stadig inkomst eftersom de är dem enda som kan försörja familjen. Kvinnorna ska inte jobba på den tiden utan fokuserar på att gifta bort sina döttrar till förmögna män. Sönerna giftes bort till släktingar eller om de själva har modet, till vanliga flickor från staden eller byar. 
 
Elizabeth (Lizzy) Bennet speglar en väldigt självständig och stark kvinna som står för det som hon anser är rätt och inte hur samhället vill att kvinnor ska vara. Det ger en kontrast till alla de resterande karaktärer och bringer henne den moderna och fräsha rollen bland de regel-drivna. Hon portreras som en mindre vacker person, fula drag men inte så värst så att hon blir oattraktiv, hennes personlighet och åsikter jämnar ut egenskapen. 
 
Mr. Darcey, Fitzpatrick Darcey visar i början av boken en väldigt kall, envis, tjockskalle och inte riktig en genuin och vänlig person. Man målar upp honom som en rik och snobbig typ men ju längre in i boken man läser destu mer ser man hur han utvecklas som person och får upp sina perspektiv om personer och livet. När han träffar Elizabeth ställs alla hans fördomar på prov och han kan inte hjälpa att falla för det som han tittat blint på innan. När Elizabeth träffat Mr. Darcey råkar hon hamna i det som hon personligen inte tror på och inser med tiden att Mr. Darcey inte är så som hon tror att han är. Han lojalitet till sin bäste vän Mr. Bingley och sin älskade lilla syster. 
 
Både Elizabeth och Darcey får lära sig som sagt mycket om livet efter att de mött varandra. De börjar se livet från andra perspektiv och inte värdesätta livet utifrån fördomar i styrkan av sin stolthet. En intressant och humoristisk stigning på utvecklingen av sina sätt att se på livet, hur de ändrar det synesättet efter flera olika händelser samtidigt som känslorna hettar till mellan Darcey och Elizabeth. Filmen gör det bara ännu bättre! Älskar filmen jätte mycket. Mycket mer än vad jag tycker om boken faktiskt. En klassiker värd att läsa, värd att se!
 
 
Boken får: ♥♥♥
 
 
 
Darcey, austen, bennet, class, elizabeth, jane, love, money, prejudice, pride, social, status, true, wealth,

Kommentera

Publiceras ej