~ The Twilight saga ~   
     
 
Twilight - New moon - Eclipse - Breaking Dawn - The short second life of bree tanner - The official illustrated guide - Twilight BTS: Director's notebook
 
 
Förr eller senare skulle den här serien komma upp på bloggen, nu är den tiden. Alla vet om vad den handlar om, vad den vill och hur allt slutar. Även om man inte har läst den så vet vi mycket väl att alla vet, antingen hatar man den eller så älskar man den, oavsett om man har läst eller sett filmerna. Jag funderade länge på om jag verkligen skulle skriva en serie recension på serien eftersom alla redan vet om vad den handlar om. Därför kommer tyngden läggas på min åsikt om serien istället. Den är subjektiv så det är något positivt! Låt ärligheten börja. 
 
 
 
1. Twilight
Jag har förmodligen läst denna bok omkring 10 gånger och är inte min favorit i serien även om det är den enda av dem som jag har läst flest antal gånger. Denna bok som är introduktionen på hela serien gav ut en väldigt ung och oskuldsfull känsla. Som när man tänker tillbaka på gamla somrar. 
 
Det är väldigt mycket första intrycksbeskrivningar som berättas, speciellt från Bellas sida eftersom allt skrivs från hennes perspektiv, vilket är på ett vis facinerande att läsa eftersom man inte alltid får möjligheten att få höra människors intryck på folk vanligen. Mycket av hennes personlighet speglar i texten också. Edward målas självklart upp som en mystisk person, vilket är rätt logiskt eftersom vi ser honom genom Bellas ögon. Något jag saknar från den här boken vilket jag tycker är en väldigt stor nackdel är att det inte finns tillräckligt med juice på den andra delen av triangeldramat. Jacob ger inga starka konkurrens signaler ännu vilket gör boken en aningen svag i den biten. 
 
Berättelsevis så har jag inte mycket att säga om hur hela historien spelar sig. Det finns inget konstigt som jag har har att påpeka om vilket är en aningen konstigt. Bellas liv är verkligen så vanlig och realistisk som man tror dock exkludera vampyrerna självklart...
 
Boken får: ♥♥♥♥♥
 
 
 
 1.2 Midnight Sun
 
Det var ett stort hysteri när Midnight sun läcktes ut och fans har vädjat till Stephenie Meyer om att skriva klart den. Midnight sun handlar, för alla som inte redan vet om det, om Edwards perspektiv av mötet med Bella. Efter att Stephenie Meyer officiellt gick ut med att hon inte har några planer på att skriva klart den publicerade hon det som var skrivet på hennes hemsida och man kan gå in dit och ladda ner hela PDF för den biten. 
 
 
 
 
 
2. New moon
 
Min minst omtyckta bok från hela serien. Jag tror att det har med att jag inte gillar Jacob så mycket. Inte direkt inte-gilla utan jag tycker bara att han inte kom in rätt i Bellas liv. Det gjorde att jag inte alls var intresserad av denna bok som i stort sett handlar om Bellas och Jacobs relation till varandra efter att Edward tar lite semester från oss. 
 
Det fantastiska och lite knepiga med boken är att det finns ett svar till varför det är en sådan stark laddning mellan Bella och Jacob. Vi förstår oss inte på varför Bella inte känner lika starkt mot Jacob som hon gör mot Edward, det är bara det att redan i första boken förstår man att Edward och Bella är menade för varandra. Deras bakgrund och livet innan de träffade varandra har varit logiskt tills de möts. 
 
Denna bok har ändå varit en viktig punkt i serien och det ska jag ge poäng för. Den var inte helt onödig och spelar en stor roll för utvecklingen av deras relationer till varandra.
 
Boken får: ♥♥♥
 
 
 
3. Eclipse
 
Min favorit av hela serien faktiskt! Det var så länge sedan jag läste om den men jag tror att det beror på att allting är så utvecklat, vi känner alla karatärer, hela historien är nästan i mitten av sitt och det handlar nu bara om början av den stora striden i sista boken. 
 
Eclipse ger även en lite blöt och kall känsla. Tänk skinn, natt och regn. Den hade rätt känsla och lagom med tid åt både Edward och Jacob samt alla andra karaktärer. Vi får även läsa om Edwards syskons historier om hur de blev vampyrer och vad de tycker om att Bella vill bli vampyr. Det blir en naturlig paus på huvud-historien då nya och viktiga karaktärer introduceras inför slut-striden i denna bok. Det blir inte förvirrande med de nya karaktärerna och att få läsa mer om vampyrernas existens. 
 
Det som kan ha varit en aningen irriterande måste ha varit ivrige Bella. Det är omkring nu som Bella bara vill ha och inte riktigt förstår vilka konsekvenser det kan medföra, vilka det påverkar och hur det påverkar dem. Bella är en envis person men utan det skulle Edward till slut ångra sin framtid om han inte ger in.
 
Boken får: ♥♥♥♥♥
 
 
 
 
3.1 The short second life of Bree Tanner
 
Hej hopp här har vi en liten sido bok som plublicerades som en parallell bok till Eclipse. Här får vi ett litet urklipp på hur en nyfödd varmpyr tänker och känner. Vi får följa Bree Tanner som blir förvandlad till en vampyr för att tvingas med i den nya armén Victoria leder i Eclipse. 
 
Först förstod jag inte varför Stephenie Meyer valde att publicera boken utan trodde att hon ville dra ut på serien och nästan "mjölka" på den. Nu när jag tänker lite mer på det så är det en bra sätt att visa hur nyfödda vampyrer tänker och känner. Det har en stor roll eftersom ett av Bellas högta farhåga när hon blir en nyfödd vampyr är att hon kommer vara helt okontrollbar och kommer vilja dricka så mycket blod att hon till slut dödar alla. Genom Bree Tanners sida av historien får Bella se hur hon kan komma vara efter förvandligen. 
 
Jag personligen tycker fortfarande att boken inte alls var en nödvändighet att publicera. Den är inte värst lång och man kan i stort sett redan lista ut hur en nyfödd varmpyr beteer sig eftersom det är allt de diskuterar om ibland. Hur de tänker som nyfödd är völ inget speciellt kanske? Det är väl inget nytt bortsett från den eviga törsten efter blod och mer blod.
 
Boken får: ♥♥
 
 
 
 
4. Breaking Dawn
 
En evig fet bok som egentligen är uppdelad i två delar för dem som inte vet och tre perspektiv. Den första och sista biten är i Bellas perspektiv. I den första får vi läsa om bröllopet och fram till smekmånaden. Mittendelen hoppar vi till Jacobs perspektiv och först undrade jag varför Stephenie valde att göra så. Vi behövde alltså se Bellas graviditet utifrån och inte ur hennes vinkel. Behövde vi verkligen se hur illa en vampyr/mänsklig graviditet ser ut utanpå? Jag tror det. Jag skulle inte stå ut med Bellas tankar om det, det var väl inte så mycket från henne heller ur Jacobs perspektiv. 
 
Hoppar vi till andra delen av boken kommer vi till, personligen, den bästa biten av allt! Bella har äntligen blivit vampyr och alla hennes farhågor och Cullen familjens farhågor ställs på spel. Grymt facinerande att se hur det är att vara vampyr på riktigt. Alla de egenskaper de har och tja, hela paketet helt riktigt. SJälvklart måste Bella ju vara speciell så vi får inte den traditionella versionen av en nyfödd vampyr. Lite trist faktiskt.
 
Resten handlar om uppbyggden till den sista striden mot Vulturi. Slut striden var ingen riktigt höjdare, så känner jag. Med det var åtminstone smått underhållande konversationern mellan parterna. Boken i genrella termer må ha varit den lite mer "facinerande" hållet men jag personligen tycker att det bara var en evig soppa av vad fans egentligen vill ha. En bra bok brukar alltid ha faktorer som läsare inte håller med om eller är i konflikt med lyckliga-i-alla-sina-dagar metaforen. Den var väldigt underhållande och endorfin givande men i kvalitetsaspekten fungerade inte det. Slutstriden avgjorde bedömningen. 
 
Boken får: ♥♥♥♥
 
 
 
Twilight: Director's notebook
 
Köptes bara för att jag ville veta hur de filmade striden på slutet, allt annat var bara extra och kanske lite underhållande att läsa ändå. Det var inte mycket jätte intressanta detaljer men ändå kul att få se behind the scene bilder och anteckningar. Det är en liten scrapbook som är lite kul att bläddra igenom. 
 
 
 
 
 
The Twilight Saga: The official Illustrated guide
 
Den här var riktig rolig att bläddra igenom eftersom här har vi i stort sätt Stephenie Meyers hjärna när det kommer till hela serien. Vi får läsa om i stort sätt ALLT. Alla karaktärers bakgrund som inte förekommer i böckerna. Otroligt intressant och så finns det självklart bilder med! Väldigt värd att släpa hem från USA eftersom en är tryckt i väldigt fint papper som tyvärr också är rätt tungt. Den inkluderar även bilder på de utländska omslagen, Bellas bröllopsklänning, alla bilar som fanns med och massor av andra gobitar!
 
 
 
Twilight Graphic novel edition
 
 En galant exempel på "mjölkning". Här har vi hela Twiligt bok ett i en grafisk version av boken... Kunde de vara mer uppenbarlig än det? Nej.
 
Inget nytt i desse versioner och jag är helt mållös över varför de valt att publicera den grafiskt denna gång. Har de tänkt göra så med resterande tre böcker? 
 
 
 
  

 
Något som jag minns från all diskussion om varför serien blivit så känd som den är, är för att, enligt flera tänkare, att vi; tjejer i detta fall, känner att vi kan identifiera och känna oss att vi är Bella i boken. Jag håller inte riktigt med det påståendet men det kan vara med all sanning rätt också. Jag kände inte så. Vart är min vampyr i så fall? En annan teori var att vi tjejer attraherades mot den kärlek Edward visar Bella. Den teorin håller jag med om faktiskt. 
 
Något som också diskuterades rätt mycket var att rätt många tyckte att språket inte var bra alls. Jag har inga vidare kommentarer om det eftersom min grammatik och allt som finns med i det paketet är inte tillräckligt bra för att kritisera någon annans arbete när det gäller språket. Så långt som jag kan kritiera är att språket, för vissa läsgrupper, inte störde läsningen. Det var lättförstoeligt, inget komplicerat så det var bra.
 
Karaktärerna tyckte jag var en aningen ensidiga? Eftersom man läser projektionen av alla karaktärer genom Bellas perspektiv skapar det en bild av hur Bella ser dem och inte hur de "verkliga" personligheterna är. Läser man däremot den officiella illustrerade guiden kan man få en objektiv bild av alla karaktärer och även deras bakgrund, vilket intressant nog inte finns med i huvud-böckerna. 
 
Serien är i generella drag, som vi ser idag, inte till för alla läsare. Det är antingen älska eller hat, mittemellan är det väl väldigt få om skulle jag tro. Man har alltid kritik mot serien oavsett. Det är en serie som är väldigt underhållande att läsa och filmerna har sina bitar som kan diskuteras för sig eftersom det kan pågå i evigheter. Det finns lagom mycket material från bok delen och film sidan. Den kommer inte kunna konkurrera med Harry Potter tycker jag personligen så det kan man glömma.
 
Serien får: ♥♥♥♥ 1/2
 
 
 
 
BTS, bella, breaking dawn, child, cullen, eclipse, edward, highschool, human, jacob, legends, love, new moon, rules, sacrifice, swan, triangle, trust, twilight, vampire, war, wedding, werewolf,

Kommentera

Publiceras ej