I förra inlägget introducerade jag utmaningen som jag kommer att följa denna år. Igår natt stannade jag omedvetet uppe till 4 på morgonen, vilket fick mig att inte alls vakna när jag skulle, och läste färdigt den bok som jag plockade fram för läsning. Amy Zhang är en ung författare som slog igenom med sin bok Falling into place som handlar om en ung tonårstjej som kör medvetet ner sin bil över ett stup. Många i hennes stad tror att det var en olycka men genom boken progression får vi läsa det som händer framtill olyckan och efteråt. 
 
Liz är den populära tjejen på skolan som alla avgudar. Det är inget Liz önskar sig, det råkar bara vara så. Veckor, dagar även minuter innan hon låter sin bil köra över stupet reflekterar hon över alla sina hemska handlingar, mot sig själv och mot alla andra i hennes omgivning. Hon har byggt upp en fasad som alla blint tror är den sanna hon. Så när hon modigt försöker söka hjälp förstår inte hennes vänner att hon inte mår bra. Inte heller hennes egen mor förstår när Liz till och med ordagrant ringer henne och säger att hon inte mår bra.
 
Zhangs skrivande är inte riktad till att få oss att tro att Liz är någon hjälte, att hon kan ursäktas för att ha mobbat andra elever, bara för att hon har valt att begå självmord. Planen var misslyckad, legandes i intensiven, kämpande för sitt liv sitter hela skolan och hennes mamma utanför i korridoren och ber för att hon ska kämpa sig igenom det värsta. Liz ville inte fortsätta leva efter att ha slitit sig själv innifrån. Man förstod att hon fortfarande inte ville det när hennes hjärta flera gånger slutade slå. Hon var en sådan dålig person som agerade dåligt men tyckte det motsatta inombords. Hon gjorde aldrig något åt det men ändå var allas värld i tusen bitar när hon valde att låta det dåliga inflytandet i deras liv försvinna. Varför kommer vi nog aldrig få veta. 
 
Jag hoppas att vi kan ta nytta av detta. Att inte blunda när någon i vår omgivning visar någon form av depression eller självmordstankar. Att bry sig och ta det på allvar kan göra mycket, det kan rädda liv.
 
Denna bok uppfyller utmaningarna:
  • A book written by someone under 30
  • A book by a female author
  • A book set in a different country (USA)
  • A book based entirly on its cover
  • A book set in High School
  • A book by an author you've never read before
  • A book with antonyms in the title (falling)
7 punkter avbockade och 43 kvar! Och så har vi Goodreads utmaningen och där har jag 99 böcker kvar att läsa under året. 
 

Kommentera

Publiceras ej